• Aj o internete platí, že je dobrým sluhom, ale zlým pánom
        • Aj o internete platí, že je dobrým sluhom, ale zlým pánom

        • 21.03.2022 09:38
        • Iste nikto nebude so mnou polemizovať o mojom tvrdení, že digitálne technológie sú neodmysliteľnou súčasťou života každého z nás. Veľmi veľa nám toho umožňujú. Avšak nič na svete nie je iba biele alebo iba čierne. Platí to aj o tejto vymoženosti doby. Tie toľko ospevované digitálne technológie zároveň totiž aj veľmi veľa od nás vyžadujú.
        •      Áno, stali sa súčasťou našej každodennej existencie. Život bez nich si už azda nevieme ani predstaviť. Učia nás, žijeme s nimi, študujeme, nadväzujeme sociálne kontakty, trávime voľný čas, zabávame sa...

               Neustále sa vyvíjajú. Čoraz viac nám umožňujú. Niekedy mám pocit, že je to akýsi živý organizmus, ktorý prechádza neustálym vývojom a zmenou. K lepšiemu?

               Kým sa minulý týždeň štvrtáci trápili s maturitnými testami, my ostatní sme sa vzdelávali v tom, čo v osnovách nenájdete. Tretiaci napríklad absolvovali nesmierne zaujímavú prednášku spojenú s besedou o toľko diskutovanej šikane so zameraním na kyberšikanu.

               Kyberšikanovanie je jedným z najčastejších negatívnych prejavov vo virtuálnom svete. Dozvedeli sme sa, ako máme tomuto problému predchádzať a ako sa zachovať, keď sa s týmto problémom stretneme.

               Po prednáške sme sa so spolužiakmi o tejto problematike veľa rozprávali. Je to dôkazom toho, že táto téma medzi nami naozaj rezonuje. Stala sa súčasťou života nás mladých.

               V dnešnej dobe stačí mať smartfón a každý, kto len trochu chce a vyzná sa v tom, môže si o hocikom zistiť akékoľvek informácie. Máte svoj sociálny status? Sú aj medzi nami takí, ktorí sú cezeň ochotní pustiť do svojho súkromia celý svet. Nič proti tomu, ale nenaháňa vám hrôzu už len myšlienka, že ste permanentne pod kohosi kontrolou? Niečo si objednávate, s niekým si píšete, niekomu voláte... a niekto vás pri tom sleduje. Doslova ho máte vo svojej izbe. Ak by sme chceli trochu zveličovať, mohli by sme povedať, že vám lezie do postele.

               Áno, všetko, čo dáte na sociálne siete, to tam aj ostane. A sú ľudia, ktorí to dokážu až neľudsky zneužiť. A o tom je tá kyberšikana.

               Myslím, že je mimoriadne dôležité sa o tejto tematike s mladými ľuďmi viac rozprávať. Bolo by naozaj veľkým prínosom, keby sme takýchto prednášok a besied absolvovali viac. Problémy sa veru dajú veľmi dobre riešiť vzájomnou komunikáciou. Tá, žiaľ, momentálne v našej generácii trošku(?) stagnuje.

               Mňa osobne prekvapilo, koľko mojich spolužiakov už malo s kyberšikanou nie práve pozitívnu skúsenosť. Prínosom tejto besedy bolo, že sme sa dozvedeli o profesionálnom poradenstve. Tí, ktorí sa dostanú do problémov, sa dozvedeli, že majú šancu obrátiť sa na tých, ktorí vedia, ako tieto situácie riešiť. No a všetci sme dostali veľmi cenné rady, ako sa takýmto problémom vyhnúť.

               Je jasné, že internet a sociálne siete sú výborným sluhom. Vďaka nim sa dozvieme také informácie, o akých sa trebárs našim rodičom ani nesnívalo. No je všeobecne známe, že každá minca má dve strany. Všetko, čo vieme využiť, sa dá aj zneužiť. A vtedy sa tými sluhami stávame my.

               Napriek všetkým rizikám našou cestou nie je odopierať si digitálne technológie. Už na začiatku som povedala, že sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Musíme sa ale naučiť eliminovať riziká súvisiace s ich používaním na minimum. Ak budeme mať svoje spolužitie s internetom pevne vo svojich rukách, bude nám slúžiť. Ak sa nám to vymkne z rúk...

               Pochopili ste?

                     

          Sabína Ivanová (III. C)

          a redakcia VeTa eS Gé

        • Naspäť na zoznam článkov
    • Kontakty

      • Gymnázium, Kukučínova 4239/1, Poprad
      • 052/426 44 21 informátor; 052/426 44 27 sekretariát
      • Kukučínova 4239/1 058 39 Poprad Slovakia
      • IČO: 00161098
      • DIČ: 2020656935
      • EDUID: 100012434
      • Riaditeľka školy: Ing. PaedDr. Beáta Taylorová, PhD., riaditelka@stary-gympel.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje