• Ako žijú starogympláci v karanténe

      • 26.03.2020 07:09
      •      Už druhý týždeň je škola zavretá. Veru, nie je to jednoduché. Oslovili sme niekoľko študentov, aby sme zistili, ako to celé prežívajú. „Až teraz som zistila, že vstávať o šiestej ráno, sedieť v školských laviciach a celé prestávky prekecať so spolužiakmi má naozaj niečo do seba. Zmena formy vyučovania na dištančné zaskočila. A určite nie len mňa, ale aj mojich spolužiakov či učiteľov. Nikto nevedel,  čo od toho čakať. Táto domáca forma ma však milo prekvapila,“ zaznieva z predposledného ročníka. „Spočiatku som si nevedel predstaviť, ako bude vyučovanie prebiehať. Neskôr som ale pomerne hladko nabehol na tento systém,“ pridáva sa jeden z druhákov. „Myslím si, že väčšina z nás túto správu očakávala, takže ani pre mňa to nebolo prekvapením. No mala som zmiešané pocity – ako bude vyučovanie vôbec prebiehať? Bude tento systém fungovať?“ kládla si otázky jedna z tretiačok.
      •      Dištančné vzdelávanie. Nový odborný termín, ktorý pred mesiacom azda nikto nepoznal, dnes je v jadre našej slovnej zásoby. Tak ako to teda funguje? „Je to veľká zmena. Chýbajú mi spolužiaci a všetky voľno časové aktivity...“ priznáva sa prváčka. „Je jasné, že práca cez edupage úplne plnohodnotne nenahradí klasickú formu vyučovania. Ale systém zadávania úloh je vymyslený veľmi dobre. Veľmi sa mi páči, keď učitelia pošlú vypracovaný dokument s poznámkami – je to veľmi nápomocné a my sa nemusíme trápiť s písaním si vlastných poznámok. Niektorým učiteľom musíme odosielať vypracované cvičenia, ktoré nám zadajú. Aspoň sme donútení ich vypracovať. Na hodinách angličtiny pracujeme formou interaktívnej tabule, kde nám pani učiteľka spustí test a my hneď vidíme svoje výsledky. Samozrejme, že pri vysvetľovaní nového učiva mi chýba možnosť komunikovať a pýtať sa, avšak učitelia sú veľmi ochotní a radi nám otázky zodpovedajú aj cez edupage. Podľa môjho názoru je komunikácia s učiteľmi výborná, sú veľmi ochotní a radi pomôžu aj v takýchto netradičných podmienkach,“ prichádza pochvala starogympláckym vyučujúcim.

             Zaznievajú však aj kritické hlasy. „Niekedy mávam pocit, že máme toho viac ako v škole. Hlavne rôznych testov a úloh,“ neskrýva frustráciu ďalšia zo študujúcich z domu. Čas na štúdium by som si vedela určite rozdeliť lepšie, keby niektorí učitelia rešpektovali, že my – žiaci sme tiež len ľudia a máme aj iné potreby, než sedieť nonstop skrčení za počítačom. Často sme nútení stráviť pri úlohách celú večnosť a najhoršie je, keď z daného predmetu ani nematurujeme.“

             Chýba výklad učiteľa, chýbajú aj spolužiaci. Kontakt však nestrácame. „So spolužiakmi sme v kontakte cez sociálne siete. Hlavne vtedy, keď nám niečo nie je jasné a pomáhame si to spoločne dovysvetľovať,“ osvetľuje spôsob kontaktu ďalšia zo študentiek. „Udržiavame kontakt cez sociálne siete. Zvlášť v týchto dňoch je to výhoda. Neviem si predstaviť, aké by to bolo nemať takúto možnosť. Asi by sme sa cítili osamelejší.

             V tejto chvíli nevieme, ako dlho budú školy zavreté. Isté je iba to, že na plánovaný návrat do lavíc 30. marca musíme zabudnúť. „Tento systém výučby mi celkom vyhovuje, preto by som nevidela problém v tom, keby to malo ešte pár dní či dokonca týždňov pokračovať. Za hlavnú výhodu považujem to, že nás takýto systém naučí sebadisciplíne,“ zaznievajú pozitívne hlasy. Určite by som bola radšej, keby sme sa mohli vrátiť k pôvodnému systému vyučovania v škole. V tomto prípade je to však otázka týkajúca sa verejného zdravia, takže moje vlastné preferencie idú bokom… Musíme byť trpezliví,“ triezvo hodnotí ďalšia.

             Asi najhoršie sú na tom žiaci posledného ročníka. „Obávam sa, ako to bude s našou maturitnou skúškou. Objavujú sa rôzne správy z rôznych zdrojov, pričom každý tvrdí niečo iné. Cítila by som sa istejšie, keby sme my, ktorí sme tu posledný rok, vedeli, na čom stojíme a ako dlho bude táto situácia pretrvávať,“ neskrýva neistotu žiačka z maturitnej triedy. „Verím, že sa školský rok, najmä pre maturantov, nepredlží a nebudeme študovať aj cez letné mesiace. Po štvorročnej snahe si to určite nezaslúžime,“ pridáva sa ďalšia. „Dúfam, že karanténa sa čoskoro skončí a my sa budeme môcť vrátiť do lavíc, aby sme riadne zmaturovali a mohli ísť svojou cestou,“ uzatvára posledná maturitnú mozaiku.

             Krásny názor jednej zo starogympláčok na záver: Zdravie je to najdôležitejšie. Našťastie žijeme v dobe s modernou technikou, ktorú vieme dobre využiť. Nemusíme stagnovať, ale môžeme sa aj naďalej vzdelávať. A keď k tomu pristúpia žiaci aj učitelia úplne zodpovedne, do školských lavíc sa vrátime bez strát.“

             Tak si spoločne držme palce! 

         

                                                                   redakcia VeTa eS Gé

                                                         (Verejné tajomstvá starého gympla)      

      • Naspäť na zoznam článkov
    • Kontakty

      • Gymnázium, Kukučínova 4239/1, Poprad
      • 052/426 44 21 informátor; 052/426 44 27 sekretariát
      • Kukučínova 4239/1 058 39 Poprad Slovakia
      • IČO: 00161098
      • DIČ: 2020656935
      • EDUID: 100012434
      • Riaditeľka školy: Ing. PaedDr. Beáta Taylorová, PhD., riaditelka@stary-gympel.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje